Family Travel

Ten things to do in Malmö with kids

Nederlands? Scroll naar beneden

In the summer holidays I traveled north for a week with my two oldest boys (aged 9 and 8), to discover the Swedish city of Malmö. Officially I have been in Sweden before. At that time I was fourteen years old and I went to the World Championship Ice Skating in Norway with my grandparents. From Denmark we took the boat to Sweden, and from there we drove to Oslo. But did I really experience Sweden back then? Absolutely not. So I was super excited to discover this country and this city along the coast with my boys.

In my last blog I gave you five reasons to visit Sweden’s third largest city. In this blog I give you ten things to do in Malmö with children (but which you can also do well without children).

TEN THINGS TO DO IN MALMÖ WITH KIDS

1. In Malmö you can use buses to get around the city, but a better way: take the bike! Malmö is one of the best cities in the world for cycling. Being outside, go where you want to go without detours, and you can see much more of the city when you take the bike.

2. Is it nice and warm outside? Take your children to the Ribersborg beach. This 2.5 km long sandy beach slowly runs into the sea and is therefore very child-friendly.

3. On a pier from the beach, you will find the classic, wooden Ribersborg Kallbadhus; an outdoor bathhouse with sauna and the possibilities to bathe in the cold seawater. The bathhouse is open all year round and is regularly visited by both locals and tourists. And you can take your children with you! This may not be for everyone, but I wanted to share the information and tell you that my experience with children here was nice.

Men and women bathe separately, but I was allowed to take my boys (who are too young to go without an adult) to the section for women. Basically you enter the bathhouse naked, but if you feel very uncomfortable, you can keep on your swimwear. My boys both wore their swim trunks and to my mild surprise they found the visit to the bathhouse very “chill”. We stayed there longer than I had even hoped for. Sometimes your own children can still amaze you. Click here to go to the website.

4. Spread over the city, there are 21 themed playgrounds in Malmö. Ideal for the children to have fun, and every playground has different, challenging play and climbing equipment. Highly recommended I found the “Sun Playground” (Sollekplatsen) in the Västra Hamnen district. I rarely encounter such a large and visually appealing public playground in the Netherlands. Click here for an overview of these “lekplatser” and where to find them.

5. Malmö has a number of city parks, but the park that you really shouldn’t miss when you’re with children is the Folkets Park, which literally means “the people’s park”. You will find a large playground, trampolines, miniature golf, a water basin and a reptile house.

6. In the Raoul Wallenbergs Park you can rent pedal boats. Four people can fit on a pedal boat and you can pay per half hour. A nice way to see Malmö from another perspective. Click here for more information.

7. You can also rent an electric boat in Malmo, with Book A Boat. You can board up to 12 people on a boat and one of you controls the boat yourself. Don’t be afraid, I did this as a single parent with two children. If I can do it, you can do it too! (If necessary, you can also book a captain who controls the boat for you). Bring a packed lunch and enjoy a cozy lunch on the canals of Malmö in your own boat. Lifejackets for both children and adults and a captain’s hat are available on the dock. Click here for more information and to book.

8. Surrounded by canals, in the middle of a park-like area, lies the ancient Malmöhus Slott. Visit the castle and the beautiful castle gardens behind it. A little history and culture during your vacation doesn’t hurt anyone. To conclude, enjoy a real Swedish “fika” (which I can only describe as “móre than a coffee with pastry”) at the Slottsträdgårdens Kafé.

9. Malmö also has a number of museums that are fun to visit with children. A must is the Malmö Muséer with the aquarium, which you will find in Malmöhus Slott. But also looking at art in the Moderna Museet is fun with children. Or book a tour of the Malmö Chockladfabrik (that’s right, the chocolate factory). We really wanted to do this, but unfortunately we didn’t have enough time. So this is still on our list for our next visit to Malmö!

10. For those who have “cool kids”, Malmö is the perfect destination for your family holiday for another reason. Malmö is like the Mecca for skaters with its many skate parks, a skateboarding high school and a skate ambassador in the city hall. Very nice for the kids to try (even if they’re cautious), or to watch the skaters on the streets and in the parks. It’s really impressive to see them doing their tricks.

What I would really recommend, next to all these nice things to do in Malmö, is to combine Malmö with Copenhagen. Thanks to the Øresund Bridge (Øresundsbron) you’re there within half an hour. Two very different cities in one trip. Two different countries in one trip. That fact alone makes it a success with children, who for sure can’t wait to tell about their adventures to their friends at school.

What would you like to do in Malmö?

Love,

Ilona

This blog was created in collaboration with MALMOTOWN.

 


In de zomervakantie ben ik met mijn twee oudste jongens (van 9 en 8 jaar) een weekje naar het noorden gereisd om de Zweedse stad Malmö te ontdekken. Officieel gezien ben ik ooit wel eerder in Zweden geweest. Ik was toen veertien en ging met mijn opa en oma naar het WK Schaatsen in Noorwegen. Vanuit Denemarken namen we de boot naar Zweden, en vanuit daar reden we naar Oslo. Maar heb ik toen echt iets ervaren van Zweden? Dat nog niet. Ik was super enthousiast om dit land en deze stad aan de kust samen met mijn jongens te ontdekken.

In mijn vorige blog heb je al vijf redenen gelezen om deze op twee na grootste stad van Zweden te bezoeken. In deze blog geef ik je tien tips van dingen die je er kunt doen met kinderen (maar die je ook prima zonder kinderen kunt doen).

TIEN DINGEN OM TE DOEN IN MALMÖ MET KINDEREN

1. In Malmö kun je gebruik maken van bussen om je door de stad te verplaatsen, maar een fijnere manier: pak de fiets! Malmö is een van de beste steden ter wereld om te fietsen. Lekker buiten, gaan waar je wilt gaan zonder omwegen, en je ziet veel meer van de stad.

2. Is het lekker warm? Neem je kinderen mee naar het Ribersborg strand. Dit 2,5 kilometer lange zandstrand loopt langzaam af de zee in en is dus erg kindvriendelijk.

3. Op een pier vanaf het strand, vind je het klassieke, houten Ribersborg Kallbadhus; een openlucht badhuis met sauna en de mogelijkheden om in het koude zeewater te baden. Het badhuis is het hele jaar geopend en wordt graag bezocht door zowel locals als toeristen. En je mag dus je kinderen meenemen! Dit is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ik wilde de informatie graag delen en vertellen dat mijn ervaring mét kinderen hier fijn was.

Mannen en vrouwen baden gescheiden, maar ik mocht mijn jongens (die te jong zijn om zonder volwassene te gaan) meenemen naar het deel voor vrouwen. In principe betreed je het badhuis naakt, maar als je je erg oncomfortabel voelt daarbij mag je in badkleding. Mijn jongens hebben beide hun zwembroek gedragen en tot mijn lichtelijke verbazing vonden ze het bezoek aan het badhuis heel “chill”. We zijn er langer gebleven dan ik gehoopt had. Soms kunnen je eigen kinderen je nog erg verbazen. Klik hier om naar de website te gaan.

4. Verspreid over de stad zijn er 21 themagebonden speeltuinen in Malmö. Ideaal voor kinderen om plezier te hebben, en elke speeltuin heeft verschillende, uitdagende speel- en klimtoestellen. Een echte aanrader vond ik de “Zon speeltuin” (Sollekplatsen) in de wijk Västra Hamnen. Zelden kom ik zo’n grote en visueel aantrekkelijke openbare speeltuin tegen in Nederland. Klik hier voor een overzicht van deze “lekplatser” en waar je ze kan vinden.

5. Malmö heeft een aantal stadsparken, maar het park dat je echt niet mag missen als je met kinderen bent, is het Folkets Park, wat letterlijk “het park van de mensen” betekent. Je vindt er een grote speeltuin, springkussens, minigolf, een waterbassin en een reptielenhuis.

6. In het Raoul Wallenbergs Park kun je waterfietsen huren. Je kunt met vier personen op een waterfiets en betaalt per half uur. Ideaal om met kinderen Malmö vanuit een ander perspectief te bekijken. Klik hier voor meer informatie.

7. Wel het water op, maar heb je geen zin om zelf te trappen? Huur dan een elektrische boot bij Book A Boat. Je kunt met maximaal 12 personen op een boot en een van jullie bestuurt de boot zelf. En wees niet bang, ik deed dit als alleenstaande ouder met twee kinderen. Als ik het kan, kan jij het ook! (Eventueel kun je ook een kapitein bijboeken, die de boot voor je bestuurt). Neem een lunchpakketje mee en geniet van een gezellige lunch op de kanalen van Malmö in je eigen bootje. Reddingsvesten voor zowel kinderen als volwassenen en een kapiteinspet zijn beschikbaar op het dok. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

8. Omgeven door grachten, middenin een parkachtige omgeving, ligt het eeuwenoude Malmöhus Slott. Bezoek het kasteel en de prachtige kasteeltuinen erachter. Een beetje geschiedenis en cultuur tijdens je vakantie kan geen kwaad. Geniet tenslotte van een echte Zweedse “fika” (wat ik alleen maar kan omschrijven als “méér dan een koffietje met gebakje”) bij het Slottsträdgårdens Kafé.

9. Meer cultuur met kinderen? Malmö heeft ook een aantal musea die leuk zijn om te bezoeken met kinderen. Een aanrader is het Malmö Muséer met het aquarium, dat je vindt in het Malmöhus Slott. Maar ook naar kunst kijken in het Moderna Museet is erg leuk met kinderen. Of boek een rondleiding door de Malmö Chockladfabrik (juist ja, de chocoladefabriek). Dit hadden wij erg graag willen doen, maar hadden we helaas geen tijd meer voor. Dit staat dus nog op ons lijstje voor ons volgende bezoek aan Malmö!

10. Voor wie een beetje “stoere kids” heeft, is Malmö om een nog andere reden een perfecte bestemming voor je gezinsvakantie. Malmö is met de vele skateparken, een skateboarding high school en een skate ambassadeur zo’n beetje het Mekka voor skaters. Erg leuk voor de kids om (al is het voorzichtig) ook eens te proberen, of om te kijken naar de skaters op straat en in de parken. Zelfs voor wie zelf weinig heeft met skaten, is het te indrukwekkend om er niet naar te kijken.

Wat ik naast al deze leuke dingen in Malmö echt kan aanraden is om het te combineren met Kopenhagen. Dankzij de Sontbrug (Øresundsbron) ben je er zo. Twee heel verschillende steden in één trip. Twee verschillende landen in één trip. Alleen al dat feit maakt het een succes met kinderen, die niet kunnen wachten om het op school te vertellen.

Wat lijkt jou het leukst om te doen in Malmö?

Liefs,

Ilona

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met MALMOTOWN.

Leave a Reply