Travel

Why Budapest should be on your bucket list

Nederlands? Scroll naar beneden

I have to admit that Budapest did not attract me until a few years ago. Although I had never been there before, “I was not really into” Eastern Europe. Only Prague made it to my bucket list. But my thoughts about Eastern Europe weren’t really based on something other than a vague “feeling”.

My father visited Budapest in 2012. He loved the city and he advised me to go there someday. I also heard great stories from others and saw beautiful photos. And then it got me thinking, maybe I should go to Budapest too. I put it on my bucket list and last week I visited the capital of Hungary for the first time.

WINTER IN BUDAPEST

Budapest is located on both sides of the Danube, in northern Hungary. On the western bank of the Danube is the district of Buda, on the east bank the district of Pest. Both parts are evenly matched. What Buda has, Pest doesn’t have, and vice versa. Buda is hilly. Pest is flat. Buda is quiet and romantic. Pest is lively and commercial. But together, Buda and Pest form a city that should be on everyone’s bucket list.

 

I wanted to visit Budapest in winter. The city looks like a fairy tale anyway, but covered with snow it seemed magical to me. I was hoping for snow, and I was lucky. In the two days of my visit, I was able to experience Budapest with both a winter sun on the first day and snow on the second day. And it was absolutely as beautiful as I had hoped for!

Despite the cold and the snow, I went swimming outside! No, I’m not crazy. (Ok, maybe a little bit). But Budapest is known for its thermal baths. You can not escape it when you visit this city. It is the only large city in the world which abounds in natural thermal springs. If you really want to experience Budapest, you should also visit a thermal bath. One of the best known is Széchenyi Baths in the City Park. This is the one that I visited. The water was so warm, I did not feel cold for a moment. The snow falling from the sky made it an unforgettable experience.

My visit to Budapest was way too short. There was so much more I wanted to see and to do, so I’m sure I will be back someday. To conclude, I have five reasons why you want to visit Budapest too. Whether or not in winter.

FIVE REASONS WHY BUDAPEST SHOULD ALSO BE ON YOUR BUCKET LIST

1. Budapest is a versatile city. It is a wonderful mix of modern and historical and really has something for everyone.

  

2. Budapest was awarded the supreme title “Spa City” in 1934 because of its 118 natural thermal springs. Take your swimwear and definitely visit a thermal bath. It really contributes to your experience of Budapest.

3. Did you know Budapest is also the “global capital of escape rooms“? It is the birthplace of the genre, where ParaPark, the very first physical escape room ever, was opened in 2011. The city now has over 80 rooms and is therefore a true paradise for puzzlers and adventurers.

4. One of the most beautiful and famous buildings in Budapest is the Fishermen’s Bastion (Halászbástya), located on the Castle Hill in the Buda district. When you visit Budapest, you can not skip the Fisherman’s Bastion. Not only is it a beautiful structure itself, but also the view over the Danube and Pest is a good reason to go here.

5. The most impressive square in Budapest is the Heroes’ Square (Hősök Tere), with the imposing Millennium Monument in the center of the square. It is one of the most important historical places in Hungary and, together with Andrássy Boulevard (Andrássy Út), it belongs to the World Heritage of Budapest and Hungary. You just have to visit this square when in Budapest.

Looking for a hotel in Budapest? Click here to read my blog about the Marriott Hotel.

Even though I have just returned, but I can not wait until I visit Budapest again.

Is Budapest already on your bucket list?

 

Love,

Ilona

 


 

Ik moet toegeven dat Boedapest mij tot een paar jaar geleden niet trok. Hoewel ik er nog nooit was geweest, “had ik niet zoveel” met Oost-Europa. Alleen Praag haalde het tot mijn bucketlist. Maar mijn gedachten over Oost-Europa waren niet echt gebaseerd op iets anders dan een vaag “gevoel”.

Mijn vader bezocht Boedapest in 2012. Hij kwam zo enthousiast terug en raadde het me echt aan er eens naar toe te gaan. Ook van anderen hoorde ik enthousiaste verhalen en zag ik prachtige foto’s. En toen begon het ook bij mij te kriebelen. Misschien moest ik toch maar een keertje naar Boedapest. Ik zette het op mijn bucketlist en vorige week bezocht ik de hoofdstad van Hongarije voor het eerst.

WINTER IN BOEDAPEST

Boedapest is gelegen aan weerszijden van de Donau, in het noorden van Hongarije. Op de westelijke oever van de Donau bevindt zich het stadsdeel Boeda, op de oostelijke oever het stadsdeel Pest. Beide delen zijn aardig aan elkaar gewaagd. Wat Boeda heeft, heeft Pest niet, en andersom. Boeda is heuvelachtig. Pest is vlak. Boeda is rustig en romantisch. Pest is levendig en commercieel. Maar samen vormen Boeda en Pest een bijzondere stad die op ieders bucketlist zou moeten staan.

 

Ik wilde Boedapest graag in de winter bezoeken. De stad ziet er sowieso uit als een sprookje, maar bedekt met sneeuw leek het me echt magisch. Ik hoopte heel erg dat het zou sneeuwen, en ik had geluk. In de twee dagen dat ik er was, mocht ik Boedapest beleven met een zowel een winters zonnetje op de eerste dag, als met sneeuw op de tweede dag. En het was echt zo mooi als ik hoopte!

Ondanks de kou en de sneeuw, ben ik heerlijk buiten gaan zwemmen! Nee, ik ben niet gek. (Ok, wel een klein beetje). Maar Boedapest staat namelijk bekend om haar thermaalbaden. Je ontkomt er eigenlijk niet aan als je deze stad bezoekt. Het is de enige grote stad ter wereld die rijk is aan natuurlijke thermale bronnen. Wil je Boedapest echt beleven, dan zou je dus ook een thermaalbad moeten bezoeken. Een van de bekendste is Széchenyi Baths in het Stadspark. Dit is het bad dat ik heb bezocht. Het water was zo lekker warm, ik heb het geen moment koud gehad. De sneeuw maakte het juist een extra bijzondere belevenis.

Mijn bezoek aan Boedapest duurde echt veel te kort. Ik had nog zo veel willen zien en willen doen, dus ik weet zeker dat ik nog eens terug ga. Om af te sluiten heb ik hier vijf redenen waarom jij ook naar Boedapest wilt. Al dan niet in de winter.

VIJF REDENEN WAAROM BOEDAPEST OOK OP JOUW BUCKETLIST MOET

1. Boedapest is een veelzijdige stad. Het is een prachtige samensmelting van modern en historisch en heeft werkelijk voor ieder wat wils.

  

2. Boedapest kreeg in 1934 de titel “Spa City” vanwege haar 118 natuurlijke thermale bronnen. Neem je badkleding mee en bezoek zeker een thermaalbad. Het draagt echt bij aan je beleving van Boedapest.

3. Wist je dat Boedapest ook de “hoofdstad van escape rooms” is? Het is de geboorteplaats van het genre, waar ParaPark, de allereerste fysieke escape room ooit, in 2011 geopend werd. Inmiddels telt de stad meer dan 80 rooms en is het dus een echt walhalla voor puzzelaars en avonturiers.

4. Een van de mooiste en bekendste bouwwerken van Boedapest is het Vissersbastion (Halászbástya), gelegen op de Burchtheuvel in het stadsdeel Boeda. Wanneer je Boedapest bezoekt, mag je het Vissersbastion niet overslaan. Het is niet alleen een prachtig bouwwerk op zichzelf, maar ook het uitzicht over de Donau en Pest is een goede reden om hierheen te gaan.

5. Het indrukwekkendste plein in Boedapest is het Heldenplein (Hősök Tere), met in het midden van het plein het imposante Millenniummonument. Het is een van de belangrijkste historische plaatsen in Hongarije, en behoort samen met de Andrássyboulevard (Andrássy Út) tot het Werelderfgoed van Boedapest en Hongarije. Op dit plein moet je zijn geweest.

Op zoek naar een hotel in Boedapest? Lees dan even mijn blog over het Marriott Hotel.

Ik ben net een week terug, maar ik kan nu al niet wachten tot ik Boedapest weer ga bezoeken.

Staat Boedapest al op jouw bucketlist?

 

Liefs,

Ilona

15 Comments

 1. Eva

  February 28, 2018 at 11:01 pm

  Ik wil heel graag gaan! Amai ! Zo veel goeds over gehoord. De foto’s zijn prachtig! Xo, Eva

 2. Myrthe

  February 28, 2018 at 11:17 pm

  Na deze blog te lezen wil ik wel eens naar Boedapest gaan. Wat een prachtige foto’s, alleen denk ik dat het daar verschrikkelijk koud is in de winter. 😀 Maar jou beelden hebben mij zeker kunnen overtuigen.

 3. Elke

  March 4, 2018 at 1:47 pm

  Jaaa, Boedapest is echt prachtig he!

 4. Heleen Schrijvershof

  March 9, 2018 at 8:56 pm

  Wow, wat gaaf! En wat een toffe foto’s van dat bad. Dat moet echt heel tof zijn geweest.

 5. Lisanne

  March 9, 2018 at 9:03 pm

  Oh wauw! Je foto’s en je verhaal doen me terug verlangen! Ik ben 4 jaar gelden in Boedapest op huwelijksreis geweest en vond het zo mooi!!

 6. Tom Outdoor

  March 9, 2018 at 9:19 pm

  Ik ben er wel eens geweest maar in een hele andere tijd van het jaar.
  In de zomer! Ik vond het wel een mooie stad!!
  Leuke blog

 7. Lara | Schatreijk

  March 9, 2018 at 11:43 pm

  Aaaah nog een stad die op mijn lijstje moet als ik jouw blog zo lees. Wat heb je aller eerst toffe foto’s gemaakt! Ik noteer hem en wie weet bezoek ik het sneller dan je denkt!

 8. Fleur

  March 10, 2018 at 9:01 am

  Wat een mooie stad! Ik staat zeker op mijn Must-Go-To-list

 9. Jorien

  March 10, 2018 at 9:59 am

  Wow mooie foto’s! Klinkt goed. Ik zou ooit een rondreis door Oost-europa willen doen en dan natuurlijk ook langs Boedapest gaan.

 10. Kimberley

  March 11, 2018 at 10:44 am

  Het staat zeker nog op mijn bucketlist. Ik verwacht wel pas over een aantal jaren. Prachtige foto’s zeg!

 11. Frederique

  March 12, 2018 at 11:28 am

  Haha grappig bij mij staat Oost-Europa altijd hoog op mijn wishlist. Ik ben verliefd op de regio maar ben nog lang niet overal geweest waar ik zou willen. Budapest ben ik ook nog niet geweest maar het staat al heel lang op het lijstje. Ik heb ooit toen ik klein was een foto gezien van een of ander zwembad in een gebouw en dat vond ik zo prachtig dat Budapest regelrecht op het lijstje ging 😉 Ik wist dat trouwens niet van de escape rooms!!

 12. nicole orriens

  March 18, 2018 at 9:05 am

  Dat zijn goede redenen om Budapest te bezoeken zeg. Het is eigenlijk geen plek die me aanspreekt, maar als ik het zo lees klinkt het toch wel leuk.

 13. Susan | Since 1994

  March 18, 2018 at 12:14 pm

  Sinds kort staat Budapest ook op mijn travel-wishlist. Niet per se hoog, maar ik wil er wel graag naartoe. Dit artikel komt dus als geroepen en heb ik met plezier gelezen!

 14. Lizzie | Globalizious

  April 11, 2018 at 8:03 pm

  Superleuk, veel mensen hebben het over Budapest tegenwoordig lijkt het. Volgens mij is het ook een toffe stad! Die spa lijkt me sowieso heeeeel erg tofff!!!

 15. Roxanne Weijer

  April 24, 2018 at 4:58 am

  Hele mooi foto’s! Nog nooit in Budapest geweest, ga er graag een keertje heen!

Leave a Reply