Travel

Christmas time in Prague

Nederlands? Scroll naar beneden

This city was on my bucket list for years, but after I finally visited it for the first time, I went back for my second visit within just nine weeks. In October I had visited Prague and lost my heart to it. Although I always feel a little homesick when I have just returned from a trip, with Prague it was a little worse. The homesickness remained until I simply decided to go back. And so, nine weeks after my first visit, I was back in Prague.

CHRISTMAS TIME IN PRAGUE

Decorated trees and buildings, lights everywhere, people in festive mood; the Christmas season always has something magical. Wherever you are. But how happy I was that I could taste a tiny bit of the Christmas atmosphere in my favorite city!

My phone battery was nearly empty when I arrived at Václav Havel Airport Prague. Instead of finding out what my fastest route to the hotel would be, I decided to save my battery and take the familiar route to the center. The Airport Express took me to the central station, where I bought a day ticket for tram and metro for 110 CZK (about € 4.25) and from there I found my way to the hotel.

After I was well installed in my hotel room, I grabbed my camera and went outside for a walk through the city. From Malá Strana, one of the oldest districts of Prague, I walked over the Charles Bridge to the Old Town (Staré Město in Czech). Where you can easily get lost in the small streets, I recognized a lot from my previous visit and I automatically found my way to the Old Town Square (Staroměstské náměstí), where you can find some of Prague’s most famous sights: The Týn Church in Gothic style , the Baroque Saint Nicholas Church and the Old Town Council House, with the medieval astronomical clockwork of Prague on its façade. And in this time of the year also the largest and most beautiful Christmas market of the city.

 

A gigantic Christmas tree illuminates the Old Town Square. Around it you will find countless wooden stalls with handmade products, such as ceramics, glassware, wooden toys, jewelery and the most beautiful ornaments. There is no shortage of snacks and drinks, and street musicians and choirs ensure that there is also nothing missing musically. The entire square radiates warmth and as we Dutch people say, “gezelligheid”. Who wants to, can spend their time here all evening.

Don’t ask me why, but during my first visit to Prague I did not even try a Trdelnik; a local delicacy of dough that is turned and baked around a metal bar, with on the outside cinnamon and sugar and on the inside a filling of your choosing, such as ice cream or Nutella. This time I really had to eat one. For this I walked one of the streets around the square, because of the crowds on the Christmas market. I took one with Nutella. And what can I say, if you are in Prague and appreciate something sweet to eat, you should try a Trdelnik.

I went to bed early, because the next morning I followed my own advice from my previous blog about Prague to go to the Charles Bridge around sunrise, when it is not swarming with tourists yet. The combination of sunrise and just a few people on the bridge gives you the guarantee of a beautiful holidaypicture.

 

Click here for my previous blog about Prague, “Autumn in Prague”.

I was only in Prague for a (way too) short time and by walking a lot and taking even more pictures, I made the most out of it. But my trip was not over yet. There was still another city I was about to visit. And from Prague I went there by train.

Where do you think I was going?

 

Love,

Ilona

 


Zo staat een stad jarenlang op je bucketlist, en zo kom je er twee keer in negen weken. In Oktober bezocht ik Praag en verloor ik mijn hart aan deze stad. Hoewel ik altijd een beetje heimwee heb  als ik net terug ben van een reis, was het met Praag wel een beetje erger. De heimwee bleef tot ik gewoon besloot om terug te gaan. En zo stond ik negen weken na mijn eerste bezoek opnieuw in Praag.

KERST IN PRAAG

Versierde bomen en gebouwen, lichtjes overal, mensen in de feeststemming; de kerstperiode heeft altijd iets magisch. Waar je ook bent. Maar hoe blij was ik dat ik een beetje kon proeven van de kerstsfeer in mijn favoriete stad!

De batterij van mijn telefoon was zo goed als leeg toen ik aan kwam op Václav Havel Airport, de luchthaven van Praag. In plaats van uit te zoeken wat mijn snelste route naar het hotel zou zijn, besloot ik mijn batterij te sparen en de bekende weg naar het centrum te nemen. De Airport Express bracht me naar het centraal station, waar ik voor 110 CZK (zo’n € 4,25) een dagkaart kocht voor tram en metro en vond ik vanaf daar mijn weg naar het hotel.

Nadat ik goed en wel geïnstalleerd was in mijn hotelkamer, pakte ik mijn camera en ging ik naar buiten voor een wandeling door de stad. Vanuit Malá Strana, een van de oudste wijken van Praag, liep ik over de Karelsbrug naar de Oude Stad (Staré Město in het Tsjechisch). Waar je gemakkelijk in de kleine straatjes kunt verdwalen, herkende ik toch heel veel van mijn vorige bezoek en vond ik als vanzelf mijn weg naar het Oudestadsplein (Staroměstské náměstí), waar je enkele van Praags bekendste bezienswaardigheden bij elkaar vindt: De Týnkerk in gotische stijl, de barokke Sint-Nicolaaskerk en het Oudestadsraadhuis, met het middeleeuwse astronomisch uurwerk van Praag aan zijn gevel. En in deze periode van het jaar dus ook de mooiste en grootste kerstmarkt van de stad.

 

Een gigantische kerstboom verlicht het Oudestadsplein. Daar omheen vindt je talloze houten stalletjes met handgemaakte producten, zoals keramiek, glaswerk, houten speelgoed, sieraden en de mooiste ornamenten. Aan hapjes en drankjes geen gebrek, en straatmuzikanten en koren zorgen ervoor dat er ook muzikaal niets ontbreekt. Het hele plein straalt warmte en gezelligheid uit. Wie wil kan zich hier een hele avond vermaken.

Vraag me niet waarom, maar tijdens mijn eerste bezoek aan Praag heb ik niet eens een Trdelnik geprobeerd; een lokale lekkernij van deeg dat rond een metalen stang gedraaid en gebakken wordt, met aan de buitenkant kaneel en suiker en aan de binnenkant een vulling naar keuze, zoals ijs of Nutella. Deze keer moest ik dus wel echt eentje eten. Hiervoor ben ik wel een van de straatjes rondom het plein in gelopen, vanwege de drukte op de kerstmarkt. Ik nam er eentje met Nutella. En ja, wat kan ik zeggen. Als je in Praag bent en zoetigheid wel kunt waarderen, moet je dus een Trdelnik proberen.

Ik ben vroeg gaan slapen, want de volgende ochtend heb ik mijn eigen advies uit mijn vorige blog over Praag opgevolgd om rond zonsopgang naar de Karelsbrug te gaan, wanneer het er nog niet stikt van de toeristen. De combinatie van zonsopgang en weinig mensen op de brug geeft je de garantie op een prachtige vakantiefoto.

 

Klik hier voor mijn vorige blog over Praag, “Autumn in Prague”.

Ik was deze keer maar (veel te) kort in Praag en heb door veel lopen en nog meer foto’s maken alles er uit gehaald. Maar mijn trip was nog niet voorbij. Er stond nog een stad op de planning. En vanuit Praag ging ik daar met de trein naartoe.

Waar denk je dat ik naar toe ging?

 

Liefs,

Ilona

43 Comments

 1. Yvonne

  December 19, 2017 at 8:46 pm

  Praag in de winter lijkt me een grijze aangelegenheid, maar rond de Kerst lijkt het me zo sfeervol en vrolijk met al die lampjes en knusse stalletjes! Ik heb er al een paar keer over gedacht tegen de Kerst naar Praag te gaan, maar de zon wint het toch elke keer weer. 🙂 Misschien volgend jaar…

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:56 pm

   Houd het in gedachten voor dit jaar. Echt een aanrader!

 2. Janet | thatonetime

  December 19, 2017 at 9:07 pm

  Leuk om te lezen. Mooie plekken kunnen dit echt met je doen (al heb ik dit volgens mij nog nooit voor elkaar gekregen om binnen negen weken weer terug te zijn haha). Ik snap het wel want ik vond Praag ook echt te gek! 🙂

 3. Ana Rita

  December 19, 2017 at 11:01 pm

  Wat bijzonder dat je Praag in de kerstperiode hebt gezien. Zelf ben ik een keer in de lente geweest en een keer in de zomer, toen zag de Karelsbrug er ook prachtig uit met het zonnetje erop. Maar jouw tip over de zonsopkomst is wel handig dat maakt elke foto extra magisch!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:57 pm

   Grappig dat jij in de lente en zomer in Praag bent geweest. Ik juist in de herfst en in de winter. Maar ik ben zo verliefd op de stad, ik denk/hoop dat ik er deze zomer ook heen kan gaan.

 4. Linda| travellersoftheworld

  December 20, 2017 at 1:02 am

  Een paar jaar geleden bezocht ik Praag in de zomer en werd ik verliefd, vorig jaar ging ik terug rond kerst en werd opnieuw verliefd, praag is zo mooi, het maakt niet uit wanneer je gaat. Je foto’s zijn echt prachtig, ik heb nu wel spijt dat ik mijn luiheid heb laten winnen en niet met zonsopgang naar de karelsbrug ben gegaan

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:58 pm

   Leuk, nog zo’n Praag-liefhebber! Volgende keer echt een keertje vroeg voor opstaan. Desnoods een avondje vroeger naar bed. 😉

 5. stefaan BlogVivant

  December 20, 2017 at 1:10 am

  Nog nooit in Praag geweest! Moet zeker is de moeite zijn en de kerstperiode is precies een leuke periode om daar te gaan )

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:59 pm

   Volgens mij is Praag gewoon altijd prachtig, maar in de kerstperiode vind ik het inderdaad een aanrader!

 6. Dyonne Bakker

  December 20, 2017 at 8:19 am

  Oh dat ziet er zo mooi uit zeg! Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er echt graag eens naar toe willen 🙂

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:59 pm

   Echt eens gaan hoor! Praag is prachtig.

 7. Alex

  December 20, 2017 at 8:27 am

  Next stop berlijn? Anyhow: wat is Praag een mooie stad hé! Al zou ik het niet direct zelf uitkiezen om een kerstmarkt te bezoeken.

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 8:59 pm

   Oh, Berlijn had gekund inderdaad. Het is Bratislava geworden, de andere kant op. Maar Berlijn moet ik ook zeker eens naar terug.

 8. Debbie

  December 20, 2017 at 8:38 am

  wauw zo mooi! lang geleden dat ik er was!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:00 pm

   Gewoon nog een keertje gaan. 😉

 9. Bryan

  December 20, 2017 at 9:39 am

  Nog niet geweest! Maar lijkt mij prachtig! En ook heel gezellig! Die Trdelnik zou ik anders ook is willen proberen… ziet en klikt heerlijk! Mooie foto’s ook!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:00 pm

   Dank je wel, Bryan! Alleen al voor een trdelník zou ik er heen gaan. 😉

 10. nicole orriens

  December 20, 2017 at 10:30 am

  Mijn dochter vindt Praag ook zo leuk. Zij wil er ook nog een keer naar toe zelfs.

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:00 pm

   Ik kan het me heel goed voorstellen. 😉

 11. Me over ME Travel

  December 20, 2017 at 8:28 pm

  Ik hoor zoveel mooie verhalen over Praag…en nu jouw verhaal. Misschien toch maar eens een reisje die kant op boeken. 😉

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:01 pm

   Doen! Praag is echt prachtig.

 12. Dewi

  December 22, 2017 at 11:52 am

  Leuk om te lezen. Praag lijkt me prachtig rond de kerst! 🙂

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:01 pm

   Dank je wel! Praag is ook prachtig rond de kerst. Zo’n gezellige sfeer.

 13. Britte

  December 23, 2017 at 1:28 pm

  Oh wat een prachtige stad is het toch! Zeker met al die stalletjes rond het plein. Was het een beetje te doen qua drukte? En oh die Trdelnik klinkt heerlijk. Ik was dol op de cinnamon buns in Scandinavië, maar deze variant met Nutella lijkt me nóg lekkerder 🙂

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:05 pm

   Het was goed te doen qua drukte. Wel veel drukker dan Bratislava, waar ik daarna naar toe ging, maar ik vond het niet vervelend druk in Praag.

 14. Neeltje | Thoughts in Style

  December 23, 2017 at 1:37 pm

  Het ziet er zo Kerstachtig uit! Love it. Het lijkt mij heel leuk om een keer Praag te bezoeken 🙂

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:05 pm

   Onthouden voor dit jaar! 😉

 15. Monique

  December 24, 2017 at 1:31 pm

  Praag is echt prachtig! Ben er een paar jaar geleden geweest maar wil zeker nog eens terug!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:07 pm

   Dat gevoel blijf ik volgens mij mijn leven lang houden bij Praag.

 16. Cynthia

  December 24, 2017 at 1:32 pm

  Wow heel mooi. Praag moet maar eens op mijn ‘to-go’ lijstje! 🙂

 17. Daniëlla

  December 24, 2017 at 2:06 pm

  Wat een mooie stad! Toch maar eventjes op m’n bucket list zetten. 😄

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:07 pm

   Praag verdient een plekje op iedereens bucketlist!

 18. Amelie

  December 24, 2017 at 2:51 pm

  Praag is een wondermooie stad. Ik wil er zeker en vast ook eens naar toe met kerst! Maar eerst eens wat kerstmarkten doen in Duitsland. Ik denk dat dat ook de moeite waard is.

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:10 pm

   Absoluut! Ik ben eens met kerst in Keulen geweest. Echt heel lang geleden, maar oh wat was het mooi. Ik hoop inderdaad ook nog wat kerstmarkten in Duitsland te bezoeken. Duitsland pakt echt groots uit qua kerstmarkten geloof ik.

 19. Rosita

  December 24, 2017 at 3:06 pm

  Praag lijkt me prachtig! Ik ben er alleen nog nooit geweest. Om antwoord te geven op je vraag: ik denk dat je naar Boedapest bent gegaan. Ook zo’n mooie stad.

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:10 pm

   Als ik was blijven zitten in de trein, was ik inderdaad in Boedapest uit gekomen. 😉
   Het is Bratislava geworden, maar inmiddels heb ik Boedapest ook bezocht. Ook al zo’n prachtige stad.

 20. Proudweirdo

  December 24, 2017 at 9:16 pm

  Leuk! 🙂 Praag staat al een tijdje op onze bucketlist als citytrip rond de kerst, maar op de een of andere manier zijn we er nog steeds niet geweest. Wie weet rond kerst 2018. 😉

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:12 pm

   Doen hoor, dit jaar! Het is het zo waard.

 21. Susan

  December 25, 2017 at 5:22 pm

  Trekt me eigenlijk totaal niet, Praag, maar als ik zo je foto’s zie… wel leuk om een keer te zien en te beleven lijkt me!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:16 pm

   Niet?! Ik kan het me bijna niet voorstellen, ik ben verliefd op die stad!
   Maar ieder z’n ding natuurlijk.

 22. Alice

  December 25, 2017 at 7:37 pm

  Heel mooie foto’s bij je artikel, en die Trdelnik wil ik ook wel eens proberen!!

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:16 pm

   Dank je wel! Alleen al om de trdelník is Praag het bezoeken waard. 😉

Leave a Reply