Lifestyle

Travel essentials: E-reader vs physical books

Nederlands? Scroll naar beneden

I don’t often take the time for it after I have reached my destination, but on my way there it is my favorite activity. I’m talking about reading here. On the bus or train, waiting at the airport or when I’m on the plane; there’s a big chance you will find me reading.

E-READER OR PHYSICAL BOOKS

When it comes to reading, I am kind of conservative. Nobody could convince me to exchange my thick and heavy books for an e-reader. I like to feel and smell the paper, turn real pages and roll myself in the bed sheets, with a book resting on my left cheek to read the page on the right. Right.

On a trip I was always taking physical (often thick) books with me. And I have to admit that is a bit impractical. After years of ignoring the advice of others, I have given the e-reader a chance.

For several months now I am the owner of a Pocketbook Aqua 2; an e-reader just like other e-readers, except that this one is water resistant. I could even read for half an hour under water, if I would physically be able to do so. No, I did not try, but it was nice to be able to read while floating on the pool without the fear my pages would get wet. Or worse. And on the go my e-reader is my new best friend. This is why.

PROS AND CONS OF AN E-READER IN RESPECT OF PHYSICAL BOOKS

PROS

 • An e-reader is compact and lightweight. Ideal to take along so, unlike thick, physical books.
 • With an e-reader you have a whole bookcase at your disposal, but in your bag.
 • An e-reader has a built-in screen illumination. So it is never too dark to read.
 • Ebooks are cheaper than physical books. It is worth the investment in the long run.
 • E-readers are better for the environment than physical books.

CONS

 • An e-reader has to be charged (preferrably before you get on the plane).
 • An e-reader is not a physical book; the sensory experience will never be the same.

 

 

I have to admit that I am very happy with my e-reader. It really proved to be more convenient to take along an e-reader rather than physical books. My e-reader is promoted from something I never wanted to have, to one of my most important travel essentials. But at home I’ll just stick with a physical book.

E-reader or physical book, what’s your preference?

Love,

Ilona

 


Op mijn bestemming neem ik er vaak niet de tijd voor, maar onderweg is het mijn favoriete bezigheid. Ik heb het over lezen. In de bus, in de trein, op de luchthaven en in het vliegtuig; je zal mij regelmatig verdiept in een verhaal vinden.

E-READER OF FYSIEKE BOEKEN

Wat lezen betreft ben ik best traditioneel aangelegd. Niemand kon mij overhalen om mijn dikke (en vaak zware) boeken om te ruilen voor een e-reader. Ik houd ervan om het papier te voelen en te ruiken, echt bladzijdes om te slaan en mezelf op te rollen in bed, waarbij ik dan het boek op mijn linkerwang laat rusten om de rechter bladzijde te kunnen lezen. Juist.

Op reis nam ik altijd (vaak dikke) boeken mee. En ik moet toegeven dat dat toch wel een beetje onhandig is. Na jarenlang het advies van anderen in de wind geslagen te hebben, heb ik de e-reader een kans gegeven.

Sinds een paar maanden heb ik de Pocketbook Aqua 2; een e-reader net als ieder andere, behalve dat deze ook nog eens tegen een flinke spat water kan. Ik zou zelfs een half uur lang onder water kunnen lezen, als ik dat praktisch gezien al zou kunnen. Nee, dat heb ik niet echt geprobeerd, maar het was wel fijn om dobberend in het zwembad te kunnen lezen zonder bang te zijn dat mijn bladzijdes nat zouden worden. Of erger. En onderweg is mijn e-reader mijn nieuwe beste vriend. Dit is waarom.

VOORS EN TEGENS VAN EEN E-READER TEN OPZICHTE VAN FYSIEKE BOEKEN

VOORS

 • Een e-reader is compact en licht. Ideaal om mee te nemen dus, in tegenstelling tot dikke, fysieke boeken.
 • Met een e-reader heb je een hele boekenkast tot je beschikking, maar dan in je tas.
 • Een e-reader heeft een ingebouwde schermverlichting. Het is dus nooit te donker om te lezen.
 • E-books zijn goedkoper dan fysieke boeken. De kosten van een e-reader haal je er dus uiteindelijk wel uit.
 • E-readers zijn beter voor het milieu dan fysieke boeken.

TEGENS

 • Een e-reader moet opgeladen worden (en niet pas vlak voordat je het vliegtuig in stapt).
 • Een e-reader is nu eenmaal geen fysiek boek; de zintuiglijke ervaring zal nooit hetzelfde zijn.

 

 

Ik moet toegeven dat ik toch wel heel blij ben met mijn e-reader. Het blijkt gewoon echt handiger om een e-reader mee te nemen dan fysieke boeken. Mijn e-reader is van iets dat ik nooit wilde hebben gepromoveerd tot een van mijn belangrijkste travel essentials. Maar thuis houd ik het toch bij een fysiek boek.

E-reader of fysiek boek, wat heeft jouw voorkeur?

Liefs,

Ilona

 

ereaderOp mijn blog maak ik gebruik van affiliate links, zoals deze van bol.com. Als jij een aankoop doet nadat je via mijn link op de betreffende website terecht bent gekomen, ontvang ik daar commissie over.

Je bent tot niets verplicht. Je maakt geen extra kosten. Wel help je mij en mijn blog er een handje mee, ook als je er iets anders koopt dan een e-reader. x Ilona

56 Comments

 1. Anouk

  November 10, 2017 at 5:51 pm

  Een ouderwets echt boek, altijd weer!

  1. Ilona Izabella

   November 10, 2017 at 8:34 pm

   Ik ben het helemaal met je eens hoor! Het heeft lang geduurd voor ik overtuigd was om een e-reader te proberen en ik vind hem echt handig voor onderweg. Maar thuis gewoon lekker ouderwets een echt boek. 🙂

 2. Devina

  November 10, 2017 at 8:20 pm

  Een e-reader idd stuk handiger, maar ik ben meer van de echte boeken. Het is toch anders, jij weet vast wat ik bedoel 😉. Daarom vind ik dwarsliggers nou super geweldig! Je hebt dan the total experience, maar dan in pocket formaat! Heb je zef al dwarsliggers gelezen Ilona?

  1. Ilona Izabella

   November 10, 2017 at 8:36 pm

   Ik weet inderdaad precies wat je bedoelt, Devina! Ik blijf toch stiekem ook de voorkeur houden voor echte boeken. Dwarsliggers heb ik nog nooit geprobeerd. Wel eens in de verleiding gestaan, maar nooit echt eentje gekocht. Misschien ook leuk om een keertje te proberen inderdaad. Ze zijn in ieder geval een stuk kleiner en lichter dan het grote formaat boek. Bedankt voor de tip!

 3. Marieke | Wit Wonene

  November 11, 2017 at 12:26 pm

  Hi Ilona, fijne blog! Ben het helemaal met je eens. Zo makkelijk om niet met een hele stapel boeken te hoeven zeulen. Het scheelt ook nog eens veel ruimte en gewicht in de koffer. Daar kunnen toch weer een paar extra schoenen voor in de plaats:) Mijn oude e-reader is op de laatste vakantie stuk gegaan dus ben opzoek naar een nieuwe ga zeker eens naar die van jou kijken. X Marieke

  1. Ilona Izabella

   November 11, 2017 at 1:32 pm

   Dank je wel, Marieke! De ruimte en gewicht die een e-reader bespaart vind ik inderdaad heel fijn, en een extra paar schoenen is inderdaad nooit verkeerd. 😉

 4. Robin

  November 11, 2017 at 12:34 pm

  Leuk artikel en wát een prachtige foto’s!! Lijkt me heel fijn om een E-reader te hebben, ik overweeg het al een tijdje om er eentje te kopen. Dat gesjouw met boeken op reis is zó irritant!

  1. Ilona Izabella

   November 11, 2017 at 1:37 pm

   Dank je, Robin. Het heeft bij mij heel lang geduurd voor ik uiteindelijk toch besloot om voor een e-reader te gaan. Het is wel een goede keuze geweest hoor. Boeken mee op reis is inderdaad zwaar en irritant, en ik heb eens in New York een hele stapel nieuwe boeken gekocht die ook nog mee terug moesten. Ik was blij met de boeken, maar niet met de manier waarop ik ze in Nederland heb gekregen (op mijn rug, omdat ze mijn koffer anders te zwaar maakten – vreselijk). Haha

 5. Sylvia

  November 11, 2017 at 1:42 pm

  Ik blijf toch echt bij het ouderwets boekje hoor 😉

  1. Ilona Izabella

   November 11, 2017 at 1:47 pm

   Ik begrijp je helemaal, ik heb dat ook heel lang gezegd en thuis blijf ik ook lekker ouderwets papieren boeken lezen.

 6. Susan

  November 11, 2017 at 11:34 pm

  Ik ga voor een echt boek! De beleving en een volle boekenkast… houd ik van!

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:31 pm

   Ik houd ook van een volle boekenkast hoor, en die heb ik gelukkig thuis ook wel (een uitpuilende zelfs). Maar voor op reis vind ik toch de e-reader wel makkelijk.

 7. Judith Jasper

  November 12, 2017 at 9:31 am

  Nee als ik dan toch lees, dan het liefst een echt boek waar je lekker achter kunt verstoppen

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:31 pm

   Ja, niets zo heerlijk als lekker wegkruipen in een boek. 🙂

 8. Cynthia

  November 12, 2017 at 11:14 am

  Ik ben toch nog lekker ouderwets met mijn papieren boekje. Ik sleur ze gewoon mee op vakantie. Ik vraag me ook altijd toch wel af wat voor een invloed het heeft om zoveel naar schermpjes te kijken. Wat voor een invloed het op onze hersenen heeft. Ik kan me wel voorstellen dat het sjouwen scheelt. Gelukkig heb ik een sterke man die mijn koffers sjouwt. 😉

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:33 pm

   Haha, heerlijk! Ik heb wel een sterke man, maar wel eentje die mij lekker zelf mijn zware zooi rond laat sjouwen. 😉
   Ik sleurde ook altijd mijn papieren boeken mee op reis, maar het probleem was vaak ook dat ik er meer dan 1 mee nam (en nog meer mee terug nam).
   Het scherm van een e-reader is denk ik niet te vergelijken met een tv-scherm of iPad. Ik vind de beleving daarvan heel anders, zachter/natuurlijker. Ik denk niet dat een e-reader zo’n groot probleem is, maar ik kan het mis hebben.

 9. Amelie

  November 12, 2017 at 11:45 am

  De laatste tijd merk ik dat ik niet echt meer een boekenlezer ben. Ik doe al enkele maanden over één boek. Ik lees meer op een scherm, dus blogs, mails, … . Misschien kan dat ook een voordeel zijn van een e-reader. Misschien moet ik het eens proberen.
  Als je boeken koopt via je e-reader, blijven ze er dan voor altijd op staan of is dat van een bepaalde duur?

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:35 pm

   Blogs lezen ook zo lekker weg. Heel anders dan een heel boek inderdaad, maar ik blijf er van houden.
   De boeken die je koopt blijven op je e-reader staan tot jij ze er zelf van af gooit. Ze verdwijnen niet na een bepaalde periode. Wat dat betreft is het net een fysiek boek, die ook gewoon in je kast kan blijven staan tot je hem er zelf uit gooit.

 10. Dewi

  November 12, 2017 at 12:24 pm

  Mijn e-reader is echt de beste aankoop van het jaar! Ik heb al zoveel meer gelezen dan anders. Helemaal met je eens dat het super handig is om op deze manier een hele stapel boeken mee te kunnen nemen:)

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:36 pm

   Dat vind ik inderdaad ook het grote voordeel, want ik had de neiging om meer dan 1 boek mee te nemen op reis. En nu kan dat, zonder dat het meer ruimte in neemt of zwaarder is.
   Fijn om te lezen dat je jouw e-reader ziet als de beste aankoop van het jaar!

 11. Jantina Scheltema

  November 12, 2017 at 12:50 pm

  Thuis ben ik voor een echt boek. Ik ben dan ook regelmatig bij de bibliotheek te vinden. Op reis ben ik ab-so-luut voor een ereader. Veel handiger! Je kunt meer meenemen, veel lezen en minder gewicht. Win-win-win-situatie.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:36 pm

   Volledig met je eens! Thuis een heerlijk boek, op reis een e-reader. 🙂

 12. Dhini

  November 12, 2017 at 12:50 pm

  Handig zo`n e-reader. Je hoeft zware boeken mee te slepen

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:37 pm

   Dat vind ik inderdaad het grote voordeel. Het scheelt echt veel in ruimte en gewicht.

 13. Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl

  November 12, 2017 at 3:18 pm

  Ik ben echt van fysieke boeken, ik vind het ook leuk om steeds te zien hoe ver ik in het boek ben. Praktisch gezien is een ereader voor mij veel beter, want op vakantie lees ik zo een boek per dag… ms toch eens proberen dan..

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:38 pm

   Wauw, een boek per dag! Dat doe zelfs ik je niet na. Zeker niet op vakantie, want dan ben ik “te druk” met andere dingen. Fotograferen enzo.
   Misschien kan je eens een e-reader lenen van een vriend of kennis, om zo te kijken of het wat voor je is.

 14. Janet

  November 12, 2017 at 6:06 pm

  Wat fijn dat de e-reader je bevalt. Ik heb geen e-reader, dus ik moet het altijd doen met ‘gewone’ boeken. Ik vind het heerlijk! Ik neem echter zelden boeken mee (naast de lonely planet) in mijn backpack, ik vind het veel te zwaar joh.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:39 pm

   Fysieke boeken nemen inderdaad veel ruimte in en zijn zwaar. Dat vond ik het nadeel. Maar thuislaten zal ik niet snel doen, daarvoor lees ik veel te graag. Hoewel ik denk dat het met backpacken wel anders is dan wanneer je op “chillvakantie” bent.

 15. Chantal

  November 12, 2017 at 6:46 pm

  Ik vind het heerlijk om boeken mee te nemen op vakantie. Verslind er wel 5 gedurende een vakantie. De echte boek ervaring zoals jij hem beschrijft weerhoudt mij ervan een e-reader aan te schaffen. Echter herken ik ook veel van de nadelen dus ga er nog eens over nadenken voor onze volgende vakantie 😉

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:40 pm

   Het heeft bij mij ook even geduurd voor ik de stap zette hoor, maar ik ben wel blij met mijn e-reader. Maar thuis gewoon lekker papieren boeken hoor. 🙂

 16. Wannderful

  November 12, 2017 at 9:00 pm

  Geef mij maar een e-Book voor op reis en voor in bed. Maar ik voel ook graag het papier en ik ruik het ook graag. Dus op een winteravond met een kop thee bij de haard: graag een écht boek!

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:45 pm

   Dat is de ultieme leeservaring, op een winteravond met een kop thee bij de haard, dekentje over en lekker lezen in een echt boek. In bed lees ik zelf ook liever een echt boek trouwens, maar voor op reis toch wel die e-reader.

 17. Chantal

  November 13, 2017 at 8:14 am

  Wauw toffe foto in dat bad! Hoe handig een ereader onderweg ook is, ik lees toch echt liever uit een echt boek! Een grote boekenkast met al mijn favoriete boeken is dan ook een echt doel!

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:46 pm

   Dank je wel! Fotografie is waar het voor mij een beetje mee begon, dus ik doe altijd heel erg mijn best op de foto’s en ben heel kritisch in wat ik op de blog plaats. Leuk om te horen dat je die foto zo tof vindt! 😀
   Grote boekenkast vol boeken is een prachtig doel, eentje die ik ondanks de e-reader ook nog steeds heb.

 18. Stephanie

  November 13, 2017 at 10:08 am

  Ik geef ook nog de voorkeur aan een echt boek, al lijkt een e-reader me ook wel handig. Vind het op reis vaak leuk een boek dat ik uit heb in te ruilen voor een ander exemplaar.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:47 pm

   Dat is inderdaad heel leuk, maar ik zou het denk ik best moeilijk vinden om een van mijn boeken achter te laten ergens. Haha

 19. Ilya

  November 13, 2017 at 11:21 am

  Helaas, geprobeerd weer te lezen door een e-reader aan te schaffen, maar het is niet meer mijn ding. Ik weet niet exact waarmee het te maken heeft, maar de laatste tig reizen heb ik nooit meer de rust gehad om te lezen. Ik ben of uitgeteld en slaap binnen 1 minuut, of ik pak elke minuut dat ik niet slaap om op te gaan in de bestemming. Ben ook te gehaast geworden, want hoewel ik van urenlang terrasjes-hangen houd, zou ik daar dan niet even een boek erbij pakken. Ik ben dan eerder foto’s of notities aan het maken, of op de mobiel aan het browsen oid. Ik ben dus van het neither kamp geworden :).

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:49 pm

   Snap het wel een beetje. Ik ben ook gehaaster geworden, maar probeer voor lezen toch altijd wel tijd te maken. En soms lukt dat wel, soms lukt dat niet. Mijn tijd gaat ook vaak zitten in foto’s maken en op mijn mobiel scrollen. #herkenbaar

 20. Lodi

  November 13, 2017 at 12:38 pm

  Ik ben en blijf toch echt van de gewone boeken. Ik weet het niet, maar dit s gewoon mijn ding.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:50 pm

   Ik begrijp het helemaal hoor. Voor mij zal een e-reader ook nooit hetzelfde worden als een fysiek boek, hoe handig het ook is en hoe positief mijn ervaring ermee ook is.

 21. mc

  November 13, 2017 at 2:16 pm

  Ik lees tegenwoordig allebei. ik merk dat ik met een e-reader veel sneller boeken lees. En mijn eerste e-book is uitgekomen. Ik moet eigenlijk wel een e-reader hebben. Haha.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:52 pm

   Je eigen e-book? Wat tof! Dan moet je zeker een e-reader hebben ja! 🙂

 22. Inez

  November 13, 2017 at 8:22 pm

  Ik ben altijd een grote voorstander geweest va gewone, fysieke boeken maar nadat ik 4 dikke exemplaren meesleurde naar de andere kant van de wereld ben ik toch beginnen nadenken om een e-reader aan te schaffen. Enkel voor tijdens het reizen natuurlijk 😉

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:54 pm

   Precies dat. Ik nam twee fysieke boeken mee naar New York en kwam met tien terug, allemaal in mijn rugzak omdat ze anders mijn koffer te zwaar maakten. Nou, daar was ik op de luchthaven toch niet zo blij mee, al dat gewicht op mijn rug. Zo bont als toen heb ik het niet meer gemaakt (ik heb er van geleerd), maar de e-reader is wat dat betreft wel echt een uitkomst voor mij.

 23. Chantal Braam

  November 13, 2017 at 9:31 pm

  Ik ben echt gek op de papierenversies en houdt dus meer van echte boeken. Alhoewel ik een e-reader ook heel handig zou vinden. Ik lees er te weinig voor om die echt aan te schaffen.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:55 pm

   Als je niet veel leest, zou ik inderdaad ook niet snel voor een e-reader gaan. Het is toch wel een kleine investering. Die moet je er wel al lezend uit kunnen halen, anders is een abonnement op de bieb goedkoper.

 24. Chantal Janssen

  November 14, 2017 at 9:39 am

  Hoe handig de E-reader ook is, toch blijf ik gek op fysieke boeken. Ik ben gek op lezen en voel graag het papier. Maar wie weet voor de toekomst. Momenteel te weinig tijd om te lezen. 🙁

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 10:56 pm

   Ik blijf ook gek op fysieke boeken hoor. Een e-reader geeft nu eenmaal niet diezelfde ervaring.

 25. nicole orriens

  November 19, 2017 at 9:32 am

  Ik houd meer van echte boeken, hoewel een eReader natuurlijk wel veel makkelijker is om mee te nemen en minder plek in neemt.

  1. Ilona Izabella

   November 20, 2017 at 11:02 pm

   Klopt helemaal hoor. Makkelijk en lekker licht om mee te nemen, maar de ervaring is totaal anders dan met een fysiek boek.

 26. Marjolein

  November 29, 2017 at 11:31 am

  Ik ben en blijf fan van fysieke boeken. Niets mooier dan een gevulde boekenkast. Toch heb ik afgelopen keer naar New York een e-reader meegehad. Ik heb 4 boeken in een week gelezen en vond het heerlijk om tijdens het wachten even de e-reader erbij te pakken. Op reis vind ik een e-reader dus heel fijn, maar ik blijf boeken kopen, ik ben alleen iets selectiever geworden in wat ik koop

  1. Ilona Izabella

   December 2, 2017 at 12:06 am

   Dat herken ik helemaal. Er zijn bepaalde schrijvers waarvan ik iedere keer toch het fysieke boek wil kopen, maar ik ben sinds ik de e-reader heb ook selectiever geworden en ik koop niet alles wat ik leuk vind meer van papier.

 27. Bryan

  December 24, 2017 at 1:16 pm

  Ik heb het toch net iets liever een gewoon boek. Al is een e-book soms gewoon gemakelijker.

  1. Ilona Izabella

   March 31, 2018 at 9:05 pm

   Snap ik heel goed. Dat heb ik zelf ook. Thuis een boek, onderweg een e-reader.

Leave a Reply