Travel

Where to stay in Amsterdam: Grand Hotel Amrâth

 

Nederlands? Scroll naar beneden

In one of the most imposing buildings in the heart of Amsterdam, the monumental Shipping House, Grand Hotel Amrâth Amsterdam has been located since 2007. I had the chance to stay the night in what I personally find one of Amsterdam’s most beautiful hotels. Let me tell you about its history, the hotel and my personal experience.

HISTORY

In the early years of the twentieth century, six shipping companies decided to set ups joint head office in Amsterdam where they could consolidate their operations and where they would sell tickets for sea voyages to destinations including the Dutch East Indies and Africa. The prospective building was to personify an aura of grandeur and power, because to dominate the seas meant to control trade.

In 1912, the young architect Van der Mey was commissioned to design this envisioned icon. He was inspired by the Art Noveau-style and gave it his own, Dutch twist. A style later known as the Amsterdam School-style.

By 1916, the six shipping companies could move into their prestigious shipping office building, but after the Second World War, they gradually withdrew from the Shipping House. Nationalization of Dutch commercial shipping following the loss of Dutch East India. Also, with aviation on the rise, the shipping trade was facing unforeseen competition. Last but not least, the port of Rotterdam was fast developing as the principal location for container transhipments. This would result in some big formations and ultimately all the companies moved to Rotterdam. Following years of optimism and growth, by 1979 the building stood vacant.

In 1983, the Amsterdam municipal transport company (GVB) took up residence in the Shipping House, but the municipality subsequently put the building on the market in 1998. As the only bidder, the Van Eijl real estate company becomes its new new owner. Van Eijl perceived the majestic building’s potential to accommodate a characterful and artistic five-star hotel, with an identity all its own and a charismatic allure. A massive rebuilding campaign followed.

Grand Hotel Amrâth Amsterdam opened in June 2007 with five rooms. Renovations continued and by September of the same year, the hotel was operating one hundred guest rooms. Just under a year later the renovation was complete, with 165 rooms open for reservations. Since its opening, guests have expressed their appreciation for the authentic and historic surroundings, as attested by many reviews. Already having garnered several prizes for these achievements, the Grand Hotel Amrâth Amsterdam can rightly be called ‘a world of luxury and art’.

THE HOTEL AND MY PERSONAL EXPERIENCE

Grand Hotel Amrâth Amsterdam has 165 rooms, including 22 suites, 8 conference/banquet rooms, a restaurant (where you’re also welcome to dine when you’re not a guest in the hotel), a bar/lounge and a Spa & Wellness centre. The hotel still breathes the atmosphere of the past, which to me really adds to the experience.

We stayed in room #100, a beautiful Superior Deluxe room with a four-posted bed, high ceilings, the historical details you’ll find throughout the hotel and views of the Kromme Waal. The bathroom I found very special, because it was built in a glass cube inside in an authentic room. This keeps the atmosphere of the past well, without being affected by moisture.

   

In the evening we had dinner at the Bar Brasserie Seven Seas. The chef surprised us with a delicious three course dinner. I am not a foodblogger, but I can not deny that dinner was well taken care of and that I (as a little bit of a sweet tooth) was really charmed by the dessert.

After sleeping in that beautiful four-poster bed, we decided to start the day at the Spa & Wellness centre. Unlike the rest of the hotel, the Spa is sleek and modern, but still fits the style because of the use of color and the ornament on the bottom of the swimming pool. We had the entire spa to ourselves early in the morning. No better way to start your day.

   

SEVEN REASONS TO CHOOSE GRAND HOTEL AMRÂTH AMSTERDAM

I’ve had a wonderful experience during my stay here. Do you want to experience the same? Here I have seven reasons for you why you should also choose Grand Hotel Amrâth Amsterdam.

1. The hotel has a rich history, which you can still taste while staying here. That really adds to the experience.

2. The location is perfect; just 500 meters from Central Station and next to the beautiful Kromme Waal canal.

3. Beautiful, spacious rooms with high ceilings.

4. The Spa & Wellness centre has a swimming pool, two saunas, a steam room, a whirlpool, fitness room and relaxation area. It has all you need and it is free of charge to guests of the hotel.

5. The free minibar in the room is replenished daily.

6. Free WiFi.

7. Last but certainly not least: the staff is friendly and completely at your service.

Want to book your stay right away? Click here!

Love,

Ilona

 


In een van de meest imposante gebouwen in hartje Amsterdam, het monumentale Scheepvaarthuis, bevindt zich sinds 2007 Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Ik had het geluk dat ik een nachtje mocht komen slapen in wat ik persoonlijk een van de mooiste hotels van Amsterdam vind. Laat me je iets vertellen over de historie, het hotel en mijn ervaring.

HISTORIE

Begin 20e eeuw besluiten zes rederijen de krachten te bundelen in een gezamenlijk hoofdkantoor, waar kaartjes voor de zeereizen naar onder andere Nederlands Oost-Indië en Afrika verkocht gaan worden. Het voorziene gebouw moet grandeur en macht uitstralen, want beheersing van de zee betekent beheersing van de handel.

In 1912 krijgt de jonge architect Van der Mey de opdracht tot het ontwerp van dit boegbeeld. Hij laat zich inspireren door de Art Noveau-stroming en geeft daar zijn eigen, Nederlandse draai aan. Een stijl die later bekend wordt als de Amsterdamse School-stijl.

In 1916 hebben de zes rederijen de gewenste plek voor hun scheepvaartkantoren, maar na de Tweede Wereldoorlog trekken ze zich geleidelijk weg uit het Scheepvaarthuis. Na het verlies van Nederlands-Indië worden Nederlandse rederijen genationaliseerd. De luchtvaart wordt populairder en vormt onvoorziene concurrentie. Tenslotte ontwikkelt de Rotterdamse haven zich tot de belangrijkste plek voor container-overslag. Dit zorgt voor een paar grote fusies en uiteindelijk verhuizen ook de laatste bedrijven naar Rotterdam. Na jaren van optimisme en bloei staat het gebouw in 1979 leeg.

In 1983 neemt het gemeentevervoerbedrijf (GVB) zijn intrek in het Scheepvaarthuis, maar in 1998 biedt de gemeente het gebouw te koop aan. De enige bieder is vastgoedondernemer Van Eijl. Hij ziet mogelijkheden om van het Scheepvaarthuis een karakteristiek en artistiek 5-sterrenhotel te maken. Het ontwerp moest zo worden gemaakt, dat het lijkt alsof het gebouw altijd al een hotel is geweest. Een grote verbouwing is nodig.

Grand Hotel Amrâth Amsterdam opent in juni 2007 zijn deuren met vijf kamers. Ondertussen gaat de verbouwing door en in september van dat jaar zijn er honderd kamers open. Bijna een jaar later is alles af en kunnen alle 165 kamers geboekt worden. De gasten waarderen de authentieke en historische omgeving waarin ze zich bevinden en laten prachtige recensies na. Dit heeft het hotel al verschillende prijzen opgeleverd. Grand Hotel Amrâth Amsterdam is dan ook met recht ‘a world of luxury and art’.

HET HOTEL EN MIJN ERVARING

Grand Hotel Amrâth Amsterdam heeft 165 kamers, waarvan 22 suites, 8 vergader- en evenementen zalen, een restaurant (waar je ook heerlijk kunt dineren als je niet als gast in het hotel verblijft), een bar/lounge en een Spa & Wellness centre. Het hele hotel ademt nog de sfeer van vroeger, voor mij voegt dat echt iets toe aan de ervaring.

Wij sliepen in kamer 100, een prachtige Superior Deluxe kamer met een hemelbed, hoge plafonds, de historische details die je door het hele hotel heen vindt en uitzicht op de Kromme Waal. De badkamer vond ik heel bijzonder. Deze was gebouwd in een glazen kubus binnen in een authentiek vertrek. De sfeer van vroeger blijft hierdoor goed behouden zonder dat het door vocht aangetast kan worden.

 

’s Avonds hebben wij gedineerd in Bar Brasserie Seven Seas. De chef heeft ons verrast met een heerlijk 3-gangen diner. Ik ben dan wel geen foodblogger, maar ik kan niet ontkennen dat het diner goed verzorgd was en dat ik (stiekem best een zoetekauw) erg gecharmeerd was van het dessert.

Na heerlijk geslapen te hebben in dat mooie hemelbed, besloten we de dag te beginnen in het Spa & Wellness centre. In tegenstelling tot de rest van het hotel is de Spa strak en modern ingericht, maar past door kleurgebruik en het ornament op de bodem van het zwembad toch heel goed binnen de stijl van het hotel. We hadden de Spa ’s ochtends vroeg voor onszelf. Geen heerlijkere manier om aan je dag te beginnen.

 

ZEVEN REDENEN OM VOOR GRAND HOTEL AMRÂTH AMSTERDAM TE KIEZEN

Ik heb een geweldige ervaring gehad tijdens mijn verblijf hier. Wil jij hetzelfde ervaren? Ik heb hier zeven redenen voor je om ook voor Grand Hotel Amrâth Amsterdam te kiezen.

1. Het hotel heeft een rijke historie, die je nog proeft wanneer je hier verblijft. Dat voegt echt iets toe aan de ervaring.

2. De locatie is perfect; slechts 500 meter vanaf Centraal Station en aan de mooie Kromme Waal.

3. Mooie, ruime kamers met hoge plafonds.

4. Het Spa & Wellness centre heeft met een zwembad, twee sauna’s, een stoomcabine, een whirlpool, fitnesszaal en relaxruimte alles wat je nodig hebt, en het is gratis toegankelijk voor gasten van het hotel.

5. De gratis minibar op de kamer wordt dagelijks bijgevuld.

6. Gratis WiFi.

7. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: het personeel is vriendelijk en staat volledig tot je dienst.

Meteen boeken? Dat kan hier!

Liefs,

Ilona

4 Comments

 1. Marieke

  September 4, 2017 at 6:36 pm

  Mooie blog, ik wil er meteen heen. Nu! 🙂
  Mooi geschreven en prachtige foto’s

  1. ilonaizabella

   September 5, 2017 at 1:40 pm

   Dank je wel, Marieke! Dat vind ik erg leuk om te horen. 🙂
   Het Grand Hotel Amrâth Amsterdam is een goede keuze! x

 2. Karen

  February 27, 2018 at 3:33 pm

  I visit each day a few blogs and information sites to
  read content, but this webpage provides feature based articles.

 3. Install Driverpack Solution

  May 4, 2018 at 11:45 am

  This design is spectacular! You obviously know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.

  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool! http://driverpacksolutionoffline.com/how-to-install-driverpack-solution-offline/

Leave a Reply