Travel

Ten highlights you do not want to miss in Bratislava

Nederlands? Scroll naar beneden

When you’re planning on doing a citytrip in Europe, Bratislava may not be the first city that comes to mind. Except for the fact that it’s the capital of Slovakia, I didn’t really know anything about this city. But when I got the chance to come and explore it, I seized the opportunity and in four days I let this beautiful city surprise me.

Curious to know which highlights you do not want to miss? I collected ten for you, that will make your citytrip to Bratislava an unforgettable experience.

TEN HIGHLIGHTS YOU DO NOT WANT TO MISS IN BRATISLAVA

   

1. The Bratislava Castle (Bratislavský Hrad) is the symbol of the city and with it’s four corner towers it is also known as ‘the upside down table’. A visit to this castle is definitely a must when you’re in Bratislava.

2. Bratislava was once surrounded by city walls with four entrance gates. Michael’s Gate (Michalská Brána) is the only remaining gateway. Nowadays there is a gun museum in the tower above the gate and you can visit the balcony, from where you have a beautiful view of the city and the castle.

3. For those who like some adventure, book a speedboat cruise on the Danube. There are several cruises to choose from, but whatever choice you make, it will be exciting for sure. If you’re lucky, you may have the chance to take place behind the wheel yourself.

4. With over 70 museums and galleries, Bratislava is the perfect destination for art and culture lovers. The Danubiana Meulensteen Art Museum is one which you can not skip. Built on a small peninsula in the Danube, less than 15 km outside the city center and with a broad collection of modern art. You can also go here by speedboat. Two birds with one stone. Fun fact: The founder of the museum is a Dutchman.

5. Looking for some action? At the Areál Divoká Voda sports complex you can participate in numerous (extreme) sports activities, such as quad biking or rafting. The rafting takes place on an artificial trail for wild water sports. And all you need is your swimwear, because all other necessities are present on the complex. Fun fact: The World Cup Water Slalom is held here.

6. The SNP Bridge or New Bridge (Most SNP or Nový Most) has a span of 303 meters and is one of the longest tuyers in the world with only one pylon. Above the bridge, at 95 meters altitude, is the UFO restaurant with observation deck, from where you’ll have a fantastic 360º view over Bratislava and Austria. This can not be missed!

7. Bratislava takes the art of the beer brewing seriously. There are numerous breweries in the city where you can have your beer. But do you want to enjoy a beautiful view of the banks of the Danube at the same time? Then you have to go to Dunajský Pivovar. This is not just a beer brewery, but also a botel and restaurant.

   

8. In the Bratislava Region you will find the oldest vineyards of Central Europe. There many places for a winetasting. But do you really want something special? Then do a wine safari. In a special safari truck ride through Svätý Jur’s vineyards, taste different wines and have wine maker Michal Bažalík passionately telling you all about his trade.

9. From clay to beautifully painted ceramics, the traditional Slovak folk majolica. In Pezinok there is a pottery where you are very welcome to come and see how everything is made and painted. And with some luck you can try it yourself too. It’s not as easy as it seems.

10. The Red Stone Castle (Hrad Červený Kameň) in Častá dates back to the 13th century and was preserved in its original state. The castle is now a museum with an interesting and original collection about the aristocratic lifestyle of the families who lived here before.

In addition to these highlights, it is also worthwhile to just walk around the old city center of Bratislava. I’d never thought that this city would be so beautiful. Thanks to the lovely alleys and streets and the exceptional architecture, Bratislava has unexpectedly stolen a piece of my heart.

Have you ever been to Bratislava?

 

Love,

Ilona

 


Wanneer je een stedentrip wilt maken in Europa, is Bratislava misschien niet de eerste stad waar je aan denkt. Behalve dat het de hoofdstad van Slowakije is, wist ik eigenlijk niets over deze stad. Maar toen ik de kans kreeg om het te komen ontdekken, greep ik die met beide handen aan en heb ik me in vier dagen laten verrassen door deze prachtige stad.

Ben je benieuwd welke highlights je zeker niet mag missen? Ik heb er tien voor je op een rijtje gezet die jouw stedentrip naar Bratislava onvergetelijk gaan maken.

TIEN HIGHLIGHTS DIE JE ZEKER NIET MAG MISSEN ALS JE IN BRATISLAVA BENT

   

1. Het kasteel van Bratislava (Bratislavský Hrad) is het symbool van de stad en met zijn vier hoektorens wordt het ook wel ‘de omgekeerde tafel’ genoemd. Een bezoek aan dit kasteel mag je niet overslaan als je in Bratislava bent.

2. Bratislava werd ooit omringd door stadsmuren met vier toegangspoorten. De St. Michaël Poort (Michalská Brána) is de enige nog overgebleven toegangspoort. Tegenwoordig bevindt zich een wapenmuseum in de toren boven de poort en kun je een kijkje nemen op het balkon, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en het kasteel.

3. Voor wie wel een beetje van avontuur houdt, boek een tour over de Donau met een speedboat. Er zijn verschillende tours, maar waar je ook voor kiest, een ervaring wordt het zeer zeker. Als je geluk hebt, mag je zelf ook even plaats nemen achter het stuur.

4. Bratislava is met meer dan 70 musea en galerieën een perfecte bestemming voor kunst- en cultuurliefhebbers. Het Danubiana Meulensteen Art Museum is er eentje welke je niet mag overslaan. Gebouwd op een klein schiereiland in de Donau, iets minder dan 15 km buiten het stadscentrum en met een brede collectie aan moderne kunst. Je kunt hier ook met de speedboat naartoe. Twee vliegen in één klap. Leuk detail: de grondlegger van het museum is een Nederlander.

5. Op zoek naar actie? Bij het Areál Divoká Voda sportcomplex kun je aan tal van (extreme) sportactiviteiten deelnemen, waaronder quad rijden of raften. Het raften gebeurt op een kunstmatig aangelegd parcours voor wild water sporten. En het enige dat je nodig hebt is je zwemkleding, want alle overige benodigdheden zijn aanwezig op het complex. Leuk detail: de World Cup Water Slalom wordt hier gehouden.

6. De SNP Brug of Nieuwe Brug (Most SNP of Nový Most) is met een spanwijdte van 303 meter een van de langste tuibruggen ter wereld met maar één pyloon. Boven op de brug, op 95 meter hoogte, bevindt zich het UFO restaurant met observatiepunt, vanaf waar je een fantastisch 360º uitzicht over Bratislava en Oostenrijk hebt. Dit mag je niet missen!

7. Bratislava neemt de kunst van het bierbrouwen serieus. Er zijn tal van brouwerijen in de stad waar je een biertje kan drinken. Maar wil je tegelijkertijd genieten van een mooi uitzicht op de oevers van de Donau? Dan moet je naar Dunajský Pivovar. Dit is overigens niet alleen een bierbrouwerij, maar tegelijkertijd ook een botel en restaurant.

   

8. In de regio Bratislava vind je de oudste wijngaarden van Centraal Europa. Op veel locaties kun je wijnen proeven. Maar wil je echt iets bijzonders? Doe dan een wijnsafari. In een speciale safaritruck rijd je door de wijngaarden van Svätý Jur, proef je verschillende wijnen en vertelt wijnmaker Michal Bažalík je met liefde over zijn vak.

9. Van klei tot prachtig beschilderd keramiek, het traditionele Slowaakse Folk Majolica. In Pezinok bevindt zich een pottenbakkerij waar je met liefde wordt ontvangen om te zien hoe alles gemaakt en beschilderd wordt. En met een beetje geluk mag je het zelf ook proberen. Het is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt.

10. Het Red Stone Castle (Hrad Červený Kameň) in Častá dateert uit de 13e eeuw en is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het kasteel is nu een museum met een interessante en originele collectie over de aristocratische levensstijl van de families die hier vroeger woonden.

Naast deze highlights is het ook zeker de moeite waard om gewoon rond te gaan lopen door het oude stadscentrum van Bratislava. Vooraf had ik nooit gedacht dat deze stad zo mooi zou zijn. Dankzij de mooie steegjes en straatjes en de bijzondere architectuur, heeft Bratislava onverwacht een beetje mijn hart veroverd.

Ben jij ooit in Bratislava geweest?

 

Liefs,

Ilona

20 Comments

 1. Miranda Hofman

  September 3, 2017 at 7:00 pm

  Mooi geschreven. Jij timmert aan de weg zeg! Wat doe je precies? Modellenwerk, schrijven ? avontuurlijk lijkt het mij in elk geval! Succes met alles

  1. ilonaizabella

   September 4, 2017 at 1:41 pm

   Dank je wel, Miranda! Ik ben een beetje een multitasker; ik schrijf, ik fotografeer, en soms sta ik inderdaad ook zelf voor de camera. Hier deel ik al mijn foto’s en verhalen met betrekking op reizen, hetgeen wat ik het allerliefst doe. 🙂 Bedankt voor je berichtje. x

 2. irma ten napel

  November 5, 2017 at 11:46 am

  Geen stad die ‘zomaar’ in je opkomt, maar ziet er toch echt prachtig uit!

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 6:39 pm

   Dat is inderdaad precies mijn ervaring geweest. Uit mezelf zou ik nooit op het idee zijn gekomen om naar Bratislava te gaan, maar het is me zo goed bevallen dat ik graag weer snel terug zou willen gaan. Misschien om het eens te zien in de winter.

 3. Luuk

  November 5, 2017 at 1:07 pm

  Mooie foto’s. Staat nog op mijn lijstje

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 6:39 pm

   Echt? Wat leuk om te horen. Meestal hoor je niet zo vaak dat Bratislava op iemands lijstje staat.
   Zeker gaan, daar krijg je geen spijt van. 🙂

 4. nicole orriens

  November 5, 2017 at 1:08 pm

  Dat ziet er allemaal heel mooi en leuk uit. Goede highlights zeg!

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 6:41 pm

   Dank je wel, Nicole! Het is echt een bestemming die me in alle opzichten positief verrast heeft!

 5. Heleen Verhoef

  November 5, 2017 at 3:53 pm

  Cultuur, bie/wijn en actie… Nog nooit is deze stad in me opgekomen om te gaan bekijken/ervaren, maar deze combi maakt het toch het onderzoeken waard! Dank!

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 6:43 pm

   Graag gedaan, Heleen. Bratislava heeft mij in alle opzichten positief verrast, dus ik kan het echt aanraden! Niet alles van mijn lijstje is te doen in deze periode (beetje koud voor de speedboat en om te raften), maar het is vast ook heel mooi in de winter. Of alvast voor volgend jaar. 😉

 6. Evelyne

  November 5, 2017 at 7:00 pm

  Ziet er heel leuk uit! Niet bepaald een land waar ik direct aan zou denken om naartoe te gaan, maar nu ik dit zie komt het wel op mijn TravelBucketList te staan 😉

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 8:20 pm

   Dank je, Evelyne! En wat leuk dat Slowakije nu ook op jouw bucketlist terecht gekomen is.
   Ik had zelf eerlijk gezegd ook nog nooit nagedacht over deze bestemming, maar het kwam zo op mijn pad en ik heb die kans gegrepen. Het bleek een heel goede keuze en ik wil nu al graag weer terug om te zien hoe het in de herfst of winter is.

 7. Kimberley

  November 5, 2017 at 7:40 pm

  Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me een super leuke stad en wat een mooie foto’s!

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 8:20 pm

   Dank je wel! Bratislava heeft me echt verrast en een klein beetje mijn hart gestolen. Het is echt een leuke stad.

 8. Eke

  November 5, 2017 at 8:16 pm

  Juist die Oost-Europese steden zijn zo leuk! Ik zet hem op mijn lijstje, want je aanstekelijke verslag heeft me heel erg nieuwsgierig gemaakt!

  1. Ilona Izabella

   November 5, 2017 at 8:22 pm

   Wat leuk om te lezen, Eke! Ik ben ook gek op Oost-Europese steden, maar Bratislava is zo “onbekend” dat ik er in eerste instantie niet zo snel over nagedacht had. Nu is het een van mijn favoriete steden geworden en ik zou graag terug gaan om te kijken hoe het in de herfst of winter is.

 9. Lien

  November 5, 2017 at 8:55 pm

  Ik hoorde al vaak dat Bratislava niet echt de moeite was. Maar als ik deze tips lees en foto’s zie, begint het toch wel te kriebelen om zelf eens te gaan!

  https://footprintsaroundtheworld.be/hongarije-voor-beginners-part-i/

  1. Ilona Izabella

   November 10, 2017 at 8:16 pm

   De mensen die Bratislava niet de moeite vonden, zijn zeker niet op de juiste plekken geweest of hebben niet de leukste dingen gedaan. 😉
   Bratislava is in vergelijking tot de omliggende grote hoofdsteden inderdaad een stuk minder bekend/toeristisch/groot, maar ik vind het toch wel de moeite waard. Zeker als je een stad die níet al te toeristisch is ook kunt waarderen.

 10. kiki hasselton

  November 6, 2017 at 4:20 pm

  Ik heb eigenlijk nog nooit bedacht om hier naar toe te gaan, maar je hebt mij getriggerd!!

  1. Ilona Izabella

   November 10, 2017 at 8:21 pm

   Wat leuk om te horen, Kiki! Bratislava is echt leuk als je een keer “iets anders wilt” waar niet veel mensen voor kiezen. Het is absoluut de moeite waard.

Leave a Reply